Met zachte ogen

Mijn nieuwe boek is uit: Met zachte ogen, shiatsu en het innerlijk landschap.  Ik ben dol op de titel, als je het leest en je ogen al meteen wat zachter worden, voel je je meteen afdalen in je lichaam en uiteindelijk contact maken met je innerlijk landschap: het domein van Tao, oosterse geneeskunde en alle vormen van innerlijk werk. Het heeft me veel gebracht! Ik zat min of meer toch al jaren te wachten op een wetenschappelijk bewijs van ki en de meridianen. Nu begrijp ik dat ik een andere bril op moet zetten en dat ik me kan afstemmen op het landschap waar de ki regeert, als een potentie die met oefeningen, aandacht, shiatsu druk, acupunctuur naalden, moxa, voeding en zonnebaden beïnvloed kan worden en zorgt voor mijn balans en welbevinden. Het uiterlijk landschap komt voort uit dit innerlijk landschap en stroomt er in terug; het is de bron, de voorwaarde, en hoe geweldig is het dat het plastisch is, dat we dat kunnen beïnvloeden!

De beelden van het innerlijk landschap zijn wat magisch, mythisch zo je wilt, ze refereren aan een soort collectief bewustzijn. Ik was zelf geraakt door het beeld van de koning(in) die het Hart in het innerlijk landschap representeert. Als hoofd van het land is het de taak van de Koning(in) goed af te stemmen met de hemel om te zorgen dat de bewoners in de grootst mogelijke helderheid hun bestemming kunnen bereiken en doet dat door elk seizoen in de juiste kamer van diens paleis van de kalender te wonen en in de juiste richting ceremonies uit te voeren, in de juiste kledingkleur en gevoed door de juiste voeding. Als je je daar een voorstelling van maakt krijgt het begrip Hart een andere lading, liefde en respect wellicht? en ontwikkel je een andere relatie naar het Hart als dat het een spier betrof. Het innerlijk landschap is vol met dit soort mythische beelden, kleuren ook, richtingen, emoties en spirits.

Om uitleg te geven over je behandeling is het afstemmen op dit soort beelden van een grote toegevoegde waarde: we weten allemaal dat het niet zinvol is om orgaan namen te gebruiken, dat is vaak alleen maar verwarrend voor een cliënt die misschien toch al bezorgd was om de gezondheid. Het woord Lever roept veel alcohol excuses op, maar wat gebeurt er als je een beeld oproept van de generaal van de troepen, het mythische beeld van de lever? Die moet zorgen voor de planning zodat de troepen, metafoor voor ki en bloed, juist worden opgesteld of terug getrokken. We kennen allemaal de Hollywood generaal personages, chagrijnig en gek op strijd , een duidelijk beeld van lever stagnatie. Houd je cliënt een vriendelijke generaal voor; stromend, vriendelijk en tot samenwerking bereid, vol goede plannen en ideeën. Gebruikmakend van de beelden van het innerlijk landschap geef je je cliënten taal en beelden en daarmee kracht in handen waarmee ze zelf kunnen werken.

Het boek kan je online bestellen via de winkel op www.zenshiatsu.nl, Je kunt het live kopen op afspraak bij de dojo op de Geleenstraat 34 in Amsterdam of bij boekhandel van Pampus op de van Eesteren laan in Amsterdam of bij Scheltema. Mensen in België kunnen het bestellen via SATAS.

Een reactie op “Met zachte ogen

 1. Nirvair Kaur Curtis de Ruiter zegt:

  Hi Joyce,
  Je boek ‘Met zachte ogen’ klinkt interessant! Heb niet veel boeken over Shiatsu gelezen in het Nederlands en kijk er dus naar uit.
  Ben een Zen Shiatsu therapeut (40 jaar), teacher en Buddhist teacher sinds 30 jaar alhoewel sinds terug in Nederland na 35 jaar Australia soort van retired…
  Heb je boek dus zoeven besteld en verheug me het te lezen.
  Met vriendelijke groet,
  Nirvair Kaur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *