EUROPEES SHIATSU CONGRES IN KIENTAL

Europees shiatsu congres in Kiental 9-12 oktober 2014
Joyce Vlaarkamp

Mijn eerste kennismaking met een shiatsu congres.
Vier dagen lang een uitwisseling met mensen uit Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk,Hongarije, Kroatië, Frankrijk, Groenland, Denemarken, Noorwegen, Griekenland, Schotland, Engeland en drie Nederlanders. Canada, de VS. en Puerto Rico zijn ook vertegenwoordigd.

Midden tussen de bergen en bellende koeien (echt!) een prachtige smeltkroes van invloeden en stijlen die zich laven aan elkaar en aan een prachtig docententeam. Rode draad van het congres is professionalisering van het shiatsu vak: je doet het, je kunt het, je bent er goed in, je verdient er je geld mee, de wereld heeft je nodig.
Er zijn veel studenten van Ohashi, Kishi, Pauline Sasaki, Saul Goodman, Iokai (Kazunori Sasaki), jammer genoeg geen Namikoshi studenten. Al met al wordt er een vrije Europese stijl gezien, geënt op traditie maar met een open mind naar de kunst van het aanraken.
Veel meer los van de kata en de Japanse traditie van waaruit ik werk, veel meer gebouwd op intuïtie, ademwerk, grounding, energiewerk en de ruimte dat in te brengen. De stijl van werken van de docenten die in open clinics hun behandelingen demonstreren op mensen uit het dorp bevestigen dat.
Onze Carola Beresford-Cooke, die na het jarenlang werken aan haar theorieboeken zich nu voornamelijk baseert op haar intuïtie, Wilfried Rappenecker gebruikt als leidraad wat hem boeit en interesseert en bouwt zo zijn behandeling op. Bill Palmer werkt vanuit de beweging (movement shiatsu) en laat zo de patiënt leidend zijn in hoe de behandeling vorm krijgt. Wat een veelheid in vormen!

Het enthousiasme van beroepsbeoefenaren, leraren, schoolleiders was groot en aanstekelijk. Er zijn veel ideeën gelanceerd in hoe shiatsu meer vorm kan krijgen op scholen, instituten, bejaardenhuizen en klinieken. Er waren demonstraties voor shiatsu op de bank (voor die ziekenhuizen waar we gaan beginnen) en op de stoel.
En een grote duw in de rug om ons niet langer klein op te stellen: shiatsu is groot en verdient een plek. Een prachtig idee: als je cliënt een ingreep moet ondergaan, ga mee! Diego Sanchez uit Uruguay kwam zo terecht in een hartkliniek in New York en wist in twee jaar tijd de ligtijd op de IC terug te dringen van 5 naar 3 dagen, sindsdien is er een vast shiatsu-therapeut in dienst. Ben nu al benieuwd naar het fabelachtig vervolg op dit hart onder de riem steken.

Wordt vervolgd in Wenen in 2017!

leraren kiental