STUDIEREIS JAPAN

Studiereis Japan Zen Shiatsu Opleiding oktober 2013

Het doel van onze studiereis is om shiatsu te studeren in haar oorspronkelijke context & bij de bron. Op naar Tokyo, op les bij de zoon van de grondlegger van de Zen Shiatsu: Haruhiko Masunaga. Met 11 afgestudeerden van de Zen Shiatsu Opleiding op pad naar Japan, met docent Joyce Vlaarkamp.

Mijn eigen verhaal met zen shiatsu begon in 1983, twee jaar nadat de Shizuto Masunaga overleed. Na het rondsnuffelen bij enkele leraren (er waren toen nog geen scholen!) hoorde ik over de zen stijl van shiatsu en dat er een leraar was die maandelijks les gaf in Groningen, Kazunori Sasaki. Opgeleid door Masunaga was hij aangewezen om Europa onder zijn hoede te nemen. Ik was meteen verkocht, het was de mooiste en meest dynamische stijl die ik had gezien en ik was vastbesloten me deze eigen te maken. Ik was nieuwsgierig naar de roots en probeerde in 1991 les te nemen op het hoofdkwartier in Tokyo. Ik sprak geen Japans, kon slechts deelnemen aan een basiscursus en haakte af na een aantal lessen. Een aantal keer over de jaren daarna kwam ik terug om mijn respect te betuigen, thee te drinken met mevrouw Masunaga maar het leidde verder tot niets. Tot ik twee jaar geleden hoorde dat zoon Haruhiko Masunaga de dojo (trainingsruimte) had overgenomen. Heel bescheiden en is alles refererend naar het gedachtegoed van zijn vader is hij een geweldige leraar en behandelaar.

foto met masunagaVier dagen waren we in de kliniek en lesruimte van Haruhiko Masunaga. Hij was vastbesloten om ons veel mee te geven: alle technieken werden door hem op iedereen uitgevoerd zodat we zijn uitvoering konden ervaren. Hij begon met het begin: niet drukken maar leunen, no push!

Hij leerde ons principes, diagnostische technieken, manipulaties en ook veel elleboog- en knie behandeltechnieken. Deze worden vaak in hoge seiza uitgevoerd met de tenen gekromd en na een middag lang oefenen moesten veel het af laten weten; hij ging de hele dag door en leek er geen last van te hebben. Zijn handen (ellebogen, knieën) zijn warm, vol, zacht en toch heel doeltreffend: een geweldige yin-yang combinatie. Het principe wat me het meest raakte is de aandacht voor kyo. Natuurlijk weten we uit de Ling Shu dat we altijd eerst de kyo (deficiëntie) moeten ondersteunen alvorens op de jitsu (het exces) te werken, maar het toepassen tijdens het werken, ook in de keuze van welke zijde eerst, waar zit de ruimte alvorens het symptoom & exces op te zoeken zit een zeer sterk beginsel wat enorm vruchten afwerpt heb ik gemerkt.

Wat geweldig was om te ervaren: de lijn met de oorsprong. De lijn van onze school was in een directe relatie met wat we in Japan zagen en dat was geweldig om te ervaren, grote verwantschap. Onze vragen konden hem duidelijk verwarren omdat het meridiaan therapie frame heerlijk hands-on is en minder hangt naar de meer intellectuele benadering van de TCM.

Wat nog meer?

Slapen in een ryokan (traditioneel hotel) op een futon en traditioneel ontbijten met minstens 7 schaaltjes heerlijkheden: misosoep, rijst, pickles, groenten, vis. Een avond les in directe moxa technieken door Yukio Kuroyama. Na ons avontuur in Tokyo door naar Mount Mitake waar we sliepen in een tempel en ‘smorgens een reinigingsritueel deden in de waterval. Daarna richting Kyoto om eerst bij te komen met prachtige warmwaterbaden in de bergen. Een theeceremonie met toelichting op de toepassing van de 5 elementen. Een bamboebos met zoveel schakeringen groen als je maar voor mogelijk kunt houden, een zen tuin, de koi karpers, de overal opduikende kleine tempels met beeldjes omhangen met slabbetjes, de rituelen met klappen, buigen, handen schoonspoelen. De niet-aanwezigheid van onze medepassagiers die je wel ziet maar niet hoort spreken, die geen ruimte innemen, soepel, laag bewegen, altijd vriendelijk. Dingen bestellen in een restaurant en geen idee hebben wat je zult krijgen. Merken dat het uiteindelijk best georganiseerd is om in een nette rij klaar te staan voor het instappen in de trein (en ja! de deur gaat precies open bij het streepje op het perron!).

De conclusie?

Alles wat we zien, proeven en meemaken lijkt een voorbeeld van wat we leerden over de principes van de oosterse geneeskunde. De vijf elementen lijken alom vertegenwoordigd, zelfs de koekjes zijn in herfstkleuren en vormen, de kleur van de kleding is aangepast. De vanzelfsprekendheid van alles om ons heen was een grote bevestiging: shiatsu is in lijn met dit alles en het me dat realiseren geeft een prachtige inbedding van mijn vak. Een must voor de shiatsu beoefenaar.

Joyce Vlaarkamp 
directeur Zen Shiatsu opleiding