Shiatsu is een vorm van meridiaanbehandeling, gebaseerd op de Oosterse geneeskundige traditie, en maakt gebruik van de toepassing van druk. Het is ontwikkeld in Japan als manuele traditie binnen de Oost Aziatische geneeskunde.

Aangrijpingspunt

Een aangrijpingspunt is het energetisch functioneren van een mens in de ruimste zin van het woord. Door middel van het uitoefenen van druk op de huid en het uitvoeren van strekkingen en manipulaties wordt de Ki uitgenodigd te gaan stromen om zodoende te zorgen voor een optimaal welbevinden. Wat aangesproken wordt is het zelfgenezend vermogen: shiatsu activeert het lichaamsbewustzijn en de mogelijkheid een optimale balans te creëren.

Stijlaanduiding

Zen Shiatsu is een uniek vormgegeven stijlaanduiding origineel ontwikkeld door Shizuto Masunaga. Ze onderscheidt zich van andere stijlen van Shiatsu door de nadruk die wordt gelegd op de traditionele principes van de Oosterse Geneeskunde, het meridiaanconcept en de samenwerking tussen de twee handen. Zen Shiatsu ® is een gedeponeerd handelsmerk sinds 1996.

Werkvorm

De werkvorm is voornamelijk geënt op de meridiaan therapie vanuit de Japanse cultuur en het pionierswerk van grondlegger Masunaga. Het is een prachtige dynamische stijl met veel strekkingen en manipulaties met als uitgangspunt de conditie van de cliënt. Accreditatie De Zen Shiatsu opleiding is per mei 2017 door de SNRO officieel geaccrediteerd als opleiding op HBO niveau met 240 ECT. Afgestudeerden kunnen zich aansluiten bij verschillende beroepsverenigingen mits ze hun portfolio compleet hebben (diploma, medische basisvakken etc) en zo hun behandelingen vergoed krijgen via de aanvullende verzekering.

Vooropleiding

Om aan de opleiding te kunnen studeren moet je minimaal een Havo of MBO diploma hebben behaald en de Nederlandse taal goed beheersen. Eventueel kan je gebruik maken van aantonen van voldoende niveau door de 21+ toets. Indien er sprake is van eerder verworven competenties (EVC) kan hierop een uitzondering worden gemaakt.

Beroepsopleiding en Studiebelasting

De Zen Shiatsu Opleiding is een beroepsopleiding. Hoewel de lessen parttime gegeven worden verwachten we je maximale inzet en een professionele insteek.Dat betekent lessen voorbereiden, zodanig oefenen dat je de stof gaat beheersen en veel mensen op je mat behandelen.

Directe link met de bron

In de veelheid van aangeboden opleiding is het belangrijk de lijn te begrijpen van waaruit de opleiding werkt. Het studieprogramma is geënt op de Japanse meridiaan traditie en heeft vanaf de allereerste les een link met de praktijk. Het Zen aspect van eenvoud, stilte en verfijning en de weg naar binnen is een voorwaarde van waaruit de praktijk wordt vorm gegeven. In het constant geven en ontvangen en gecorrigeerd worden ligt de weg naar het kunnen voelen en ervaren wat in de loop van de studie steeds meer wordt uitgebouwd tot zelfstandig kunnen diagnosticeren en handelen. Vandaar ons credo: Ontwikkel het hart in je handen! Het onderwijs wordt verzorgd vanuit een directe link met de bron: hoofddocent Joyce Vlaarkamp is opgeleid in de lijn van de oprichter van Zen Shiatsu Shizuto Masunaga. Zij is in Europa opgeleid door Kazunori Sasaki, leerling van Shizuto Masunaga en sinds een aantal jaren door Haruhiko Masunaga, zoon van de grondlegger en voortzetter van de stijl. Haruhiko Masunaga heeft een directe band met de Zen Shiatsu opleiding en verzorgt heel regelmatig nascholing aan onze studenten in Tokio dan wel Amsterdam.