‘Via een tweedejaars student aan de opleiding kwam ik in aanraking met shiatsu. Na mijn studie en werk in de journalistiek een compleet nieuwe weg, maar toen ik de dojo binnenkwam en Joyce en Egon ontmoette voelde ik me direct thuis. De passie die de docenten voor shiatsu hebben is aanstekelijk. Door de mooie achtergrondverhalen van Joyce en de altijd rake aanwijzingen van Egon, werd iets totaal nieuws al snel een begrip.’

Via een tweedejaars student aan de opleiding kwam ik in aanraking met shiatsu. Na mijn studie en werk in de journalistiek een compleet nieuwe weg, maar toen ik de dojo binnenkwam en Joyce en Egon ontmoette voelde ik me direct thuis. De passie die de docenten voor shiatsu hebben is aanstekelijk. Door de mooie achtergrondverhalen van Joyce en de altijd rake aanwijzingen van Egon, werd iets totaal nieuws al snel een begrip. Uiteraard leer je over de Oosterse geneeswijze en effectief shiatsu geven met je handen, maar je leert ook op je instinct te vertrouwen, met je hart en intentie te werken. Daarom is zen shiatsu meer dan een opleiding. Ik geniet op zoveel vlakken van wat ik doe in de les!
(Natalja Elings)

“Na een (korte) oriëntatie bij diverse massage opleidingen, werd ik meteen enthousiast voor de Zen Shiatsu opleiding. De achtergrond van de oosterse geneeskunde is oneindig interessant. Het feit dat de nadruk in de opleiding ligt op de praktijk, zonder de theorie te verwaarlozen natuurlijk, spreekt mij erg aan.”

“De lessen zijn inspirerend, een goede combinatie van hard werken en plezier met elkaar. De begeleiding door docenten en assistenten is heel persoonlijk.”

“Er is een nieuwe wereld voor me open gegaan. Na het 1ejaar kan ik al een ontspannende behandeling geven, en dat is echt een kick.”

“Ik doe (misschien wel voor het eerst in mijn leven) iets wat ik écht leuk vind om te doen. Ik groei in mijn kennis, in mijn handen en in mijn contact met anderen.”

“Kan niet wachten tot het nieuwe studiejaar begint, met nog meer verdieping en achtergronden. Kortom: Shiatsu is good for you!”
(Sheila van Rossum, (2dejaars)

“Het is uniek om te gaan ervaren wat Shiatsu met je doet, in de weg naar therapeut maar vooral in het dagelijks leven. Het geeft rust, een bredere kijk op de dingen en vooral vertrouwen. Je voelt ineens de grond die je draagt en de lucht die je doet stromen. Door de lessen te volgen wordt je bewust van je eigen instrument, je lijf. Het zelfhelende vermogen. De Zen Shiatsu opleiding heeft een integriteit en authenticiteit waar vanuit gewerkt wordt, zodat je meegenomen wordt door de passie voor het vak. De opleiding laat mij zien waar mijn kracht zit en hoe ik het kan inzetten.”

“Het filtert wat voor mij belangrijk is. Allerlei dingen die ik in mijn leven heb gedaan komen samen in Shiatsu. Het is thuis komen.”
(Marieke van Iersel,  4dejaars)

“Studeren aan de Zen Shiatsu school was voor mij een hele nieuwe kijk op de alternatieve geneeswijze. Ik heb heel veel geleerd. Niet alleen over wat  Shiatsu allemaal kan doen voor  de cliënt  maar ook voor de behandelaar. Het woord “Zen “ zegt het al; om iemand een goede behandeling te kunnen geven moet je goed in je Hara zitten oftewel je moet ervoor zorgen dat je zen bent. Als dat zo is kan het ook niet anders dat jij als behandelaar door de effectiviteit van je werk maakt dat degene die jij behandeld ook Zen wordt.”

“Het heeft mij enorm geholpen om te leren wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Wat goed voor me is maar vooral wat niet goed voor me is om zo dichter bij mezelf te staan en bewust(er) te worden van de dingen om me heen.”
(JaneTtjon, afgestudeerd)

“Shiatsu is een Oosterse schat die mijzelf steeds weer verrast met haar verkwikkende werking.”

“Na IEDERE les kom ik fit thuis, hoe moe en gammel ik ook aankwam. De lessen waren zelfs prima zwanger te volgen omdat het juist zoveel geeft”.

“En na de zomerschool weet ik ook weer waarom het Shiatsu therapie heet, het is zoveel meer dan puur masseren.”
(Elya Salie, 2dejaars)

“Drie jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding tot shiatsu-therapeut.
De school van Joyce Vlaarkamp werd mij aangeraden door een goede vriend. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze de opleiding te gaan volgen. Het eerste gesprek dat ik met Joyce had was zeer warm en welkom. De opleiding is goed gedoceerd opgebouwd en geeft alle ruimte en tijd om de voor mij nieuwe materie onder de knie te krijgen. Het is een geheel andere manier van denken, je krijgt een andere blik op onze maatschappij en in het algemeen het leven waarvan wij deel uit maken zodra je de Oosterse visie en leer toepast. Dat heeft mij wat tijd gekost; ik ben een product van deze westerse maatschappij maar begon mij steeds meer thuis te voelen in de theorie en leer van Zen-shiatsu. Het is verrijkend voor je leven en geeft steeds meer innerlijke rust.”

“Terwijl het dagelijks leven in volle hectiek doorgaat, zijn de momenten dat ik in de dojo kom een gevoel van ‘thuiskomen’. Joyce en haar docententeam zijn goed in staat om het Westerse met het Oosterse te combineren en te benadrukken hoe onontbeerlijk het is dat wij met ruime blik kijken naar de leer en visie, maar ook toepasbaarheid van Zen-shiatsu in het leven dat wij hier leiden.”

“Inmiddels heb ik al talloze keren mogen ondervinden hoe het is om een cliënt te behandelen met resultaat. Het is voor mij een eye-opener en elke keer weer een bevestiging dat deze methodiek nodig is voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn. De kennis die ik inmiddels heb over de meridianen, het effect van behandelen en de andere manier van kijken en beoordelen van een mens, zorgt dat je in je behandeling iets kan toevoegen aan het geestelijk en/of lichamelijk goed voelen en in staat bent om weer naar een balans, goed evenwicht te werken. Die leer wordt op grondige wijze in vier jaar bijgebracht.”

“De opleiding is degelijk opgezet. De medische basisvakken worden door verschillende docenten gegeven en er zijn weekends waarin je specifiek met bepaalde onderwerpen aan de slag gaat en ook zijn er gastdocenten die hun eigen specialiteit overdragen. Ik vind het een verrijking voor mijzelf en anderen want het heeft niet alleen invloed op je eigen leven maar uiteraard ook op dat van je omgeving.”
(Naan Klabou,  4dejaars student)