Parels duiken

Waarom Zen Shiatsu??

Dit is de vraag die natuurlijk vaak gesteld wordt door mensen die zich oriënteren op een nieuwe studie .Er is een behoorlijke keuze aan massage opleidingen, welke stroming wil je volgen?

Als je kiest voor Shiatsu kies je een richting die gebaseerd is op de Oosterse Geneeskunde, een eeuwenoude visie op ziekte en vooral gezondheid met heel veel vormen: bewegingsvormen zoals tai chi en chi kung, acupunctuur, kruidengeneeskunde en de manuele vormen tuina en natuurlijk shiatsu welke in Japan is ontwikkeld. De visie is gebaseerd op het concept : zo buiten zo binnen.

Ons lichaam is een microkosmos die de wereld buiten ons reflecteert. We werken met symbolen als een innerlijke zon, seizoenen, bergen en zeeën om ons aan te kunnen passen aan de wereld om ons heen. De Oosterse geneeskunde is ontwikkeld door eeuwenlang observeren van gedrag, kleur, huid, stem, beweging. De waarneming is aan de buitenkant als uiting van de binnenkant. Kijk eens goed om je heen de komende weken, als je op je handdoekje zit aan zee, wat weet je al door gewoon je zintuigen te gebruiken ? Dit wordt in het geval van shiatsu natuurlijk aangevuld wat je kunt voelen door druk op het lichaam te geven, de buik en rug zones te diagnosticeren, de pols te voelen en de tong te kijken. Concluderend weet je waar je de aanpassing van het lichaam kunt stimuleren of juist tot rust kunt brengen om uiteindelijk een prachtige balans te creëren van waaruit je een stralend mens kunt worden. Vandaar de illustratie van de parelduiksters van Hokusai, shiatsu is een vorm van parels duiken!

Met dank aan het Rijksmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *