Stijlen en Scholen

Stijlen en scholen in Shiatsu.

Regelmatig krijg ik de vraag bij open avonden wat nu het verschil is tussen de verschillende shiatsu scholen en stijlen.

De scholen die hun accreditatie op orde hebben, zijn in elk geval goed bevonden volgens een onderwijskundige normering (SNRO). Maar waar moet je op letten als je echt een goede shiatsu therapeut wilt worden?

 

Shiatsu is volgens het Japanse Ministerie van Gezondheid waar shiatsu sinds 1964 officieel erkend is ‘’een vorm van behandeling met gebruik van alleen de handen door het geven van druk aan speciale delen van het lichaam om de gezondheid van de ontvanger te bevorderen en behouden, en om ziektes te voorkomen”.

Shiatsu is dus een manuele vorm van behandeling, gaat over het gebruik van de handen: de duim, de duimmuis, vingers, ellebogen, knieën, zolang er maar geen werktuig wordt gebruikt, het gaat om ‘lege’ handen, zonder werktuig dan de handen zelf.

Daarnaast gaat het over uitoefening van druk. De druk moet volgens het Ministerie Loodrecht zijn, Aanhoudend en Gefocust. Zonder deze drie is het geen shiatsu. Shiatsu is niet het louter drukken op tsubo’s, acupunctuur punten, en al zeker niet het zo hard mogelijk drukken.

Loodrechte druk uitoefenen betekent dat je niet manipuleert en kan inkomen met de zwaartekracht en in de vorm van het lichaamsdeel. Het vraagt goede technische begeleiding, maar eenmaal aangeleerd kan een student zich dit goed herinneren door een goed getraind lichaamsbewustzijn.

Aanhoudende druk, supportive pressure of sasae -atsu is wat shiatsu maakt of breekt: “The shiatsu effect springs precisely from sustained pressure, which acts on the psycho-physical level”.

In wetenschappelijk onderzoek van Masunaga en Serizawa in de jaren 60 ontdekten ze dat aanhoudende druk het helende onderdeel is van shiatsu. Shiatsu is geen massage, bedient zich niet van wrijven, is niet uit op tijdelijk welbevinden maar is een vorm van medische behandeling die ingezet wordt op het voorkomen en behandelen van klachten. Zoekend naar de oorzaak van de verstoring van het evenwicht wordt druk ingezet op de meridianen om door het aanzetten van het autonome zenuwstelsel het lichaam in een dusdanige ontspanning te brengen dat het weer terug kan veren en zichzelf kan herstellen.

Shiatsu leren is niet louter techniek leren, het is ook geen louter leren lokaliseren van tsubo’s of acupunctuurpunten. Het is leren voelen, je lichaam leren inzetten, leren diagnosticeren, leren lokaliseren en vervolgens met een ego-loosheid te leren druk geven op de juiste plek en op de juiste manier, passend bij de persoon en de momentele conditie.

Dat dit geen kunstje is maar een ambacht zal niemand verbazen. Een ambacht dat je leert door te ervaren, feedback te krijgen, ervaring op te doen, jezelf te toetsen onder begeleiding.

Zorg dat je de juiste bedding krijgt om dit te leren, hier draait het om. De school die je kiest moet aan al deze elementen aandacht geven wil jij een goede shiatsu therapeut kunnen worden.

 

Joyce Vlaarkamp, 12 augustus 2019.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *