De drie Schatten en de Japanse oesterduikers (ama)

Vorige week raakte ik verzeild in de avonturen van de Ama, Japanse parel of oesterduikers. Dit beroep was en is voorbehouden aan vrouwen die zonder gebruik van apparatuur naar zeevruchten duiken. Wat me trof was hun saamhorigheid en moed. Aanvankelijk was het het enige beroep wat toegestaan was aan vrouwen en konden ze er heel goed mee in hun onderhoud voorzien. De duiksters die er nu nog zijn , zo’n 2000, hebben diep respect voor de tradities in hun beroep en zijn trots op hun onderlinge afspraken met betrekking tot behoud van het zeeleven.Het persoonlijke getransformeerd tot aandacht voor het geheel.

Dat bracht me terug bij het basisprincipe van de drie Schatten. In je ontwikkeling als mens en therapeut kan je  Jing, Ki en Shen heel duidelijk terug zien.

Wat als potentiekracht in je aanwezig is, is je Jing, het is ongevormd en instinctief. Nog niet ontwikkeld.

Tijdens je leven ontwikkel je deze potentie in persoonlijke en therapeutische zin, het neemt toe, het komt uit de verf. Je komt op het Ki niveau, waar een toenemende verwezenlijking samengaat met het kunnen reguleren van gedachten en emoties via de vijf elementen. In dit krachtenveld krijg je oog voor je persoonlijke inbreng in de therapeutische relatie en word je als het goed is nieuwsgierig naar de invloed en ontwikkeling hiervan.

Uiteindelijk is het je overzicht vanuit de stilte, de Shen, die maakt dat je een verbinding met het grotere geheel kunt ervaren wat een enorme helderheid geeft. In de Stilte van de Shen zie je het wonder en kan je de cliënt voor je zien hoe die is, zonder projecties en overdracht. Je kunt zien waar het werkelijk om draait, kunt doorgronden en daarmee raken in je aanraking.

Een behandeling voltrekt zich op alle niveaus en als therapeut zal je telkens gebruik maken van de dynamiek tussen deze drie.

Meer weten? ga met ons mee op nascholing op dit thema naar Marokko van 9-16 november as.

zie https://www.zenshiatsu.nl/cms/nascholing/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *